Wednesday, November 21, 2012

Verbascum pseudonobile

 The very dense wavy-leaf rosette of Verbascum pseudonobile.

[ The felty leaves of this very beautiful species are smaller and very densely undulated compared to those of Verbascum undulatum. It is a relatively small species with a single multi-branched flower stem. The flowers are yellow and the seed capsules are round and clearly shaped. If this is Verbascum cylindrocarpum, this would mean that the species is not restricted to the island of Thasos.
Any idea or information is most welcome.]
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

The answer came much sooner than could be expected, thanks to Aris Zografidis who seems to have a huge appetite in exploring the plant biodiversity in Greece, and is also keen in finding very accurate botanical information. He generously suggests that the unidentified mullein species should be Verbascum pseudonobile, which is very similar to Verbascum cylindrocarpum, but has broader leaves, a shorter style (6-7mm instead of 4-5mm of V. cylindrocarpum), and the seed capsule is more spherical rather than cylindrical. Verbascum pseudonobile can only be found in S.W. Bulgaria and N.E. Greece.
The specimen in the images were found in the old city of Thessaloniki, and the only other possible applying name for them seems to be V. dingleri, which is a smaller species with smaller flowers (15-20mm), and occurring in N. Greece.
__________________________________________________________________


[ Τα χνουδωτά φύλλα αυτού του πολύ όμορφου είδος είναι μικρότερα και πολύ πιο έντονα κυματιστά από εκείνα του Verbascum undulatum. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρότερο είδος με ένα διακλαδισμένο ανθοφόρο στέλεχος. Τα άνθη του είναι κίτρινα, ενώ οι κάψουλες των σπόρων είναι σφαιρικές και καλοσχηματισμένες. Εάν το φυτό αυτό είναι το Verbascum cylindrocarpum, αυτό θα σήμαινε πως το είδος αυτό δεν περιορίζεται μονάχα στην Θάσο.
Κάθε ιδέα ή σχετική πληροφορία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. ]
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Η απάντηση ήρθε πολύ πιο σύντομα απ΄ ότι θα αναμενόταν, χάρις στον Άρη Ζωγραφίδη ο οποίος φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη όρεξη να εξερευνήσει σε βάθος την βοτανική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, και κατέχει πολύ ακριβείς και εξειδικευμένες πληροφορίες. Προτείνει πολύ γενναιόδωρα πως το διερευνώμενο είδος πρέπει να είναι το Verbascum pseudonobile, το οποίο ενώ παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το Verbascum cylindrocarpum, έχει όμως ελαφρώς φαρδύτερα φύλλα, έναν κοντύτερο στύλο (6-7mm αντί 4-5mm του V. cylindrocarpum), και η κάψουλα των σπόρων είναι πιο σφαιρική και όχι κυλινδρική. Το Verbascum pseudonobile είναι ενδημικό της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και της βορειοανατολικής Ελλάδας.
Τα συγκεκριμένα φυτά βρέθηκαν στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, και το μόνο άλλο κατάλληλο όνομα που θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί σ΄ αυτά είναι, καθώς φαίνεται, το μικρότερο σε μέγεθος V. dingleri, το οποίο έχει μικρότερα άνθη (15-20mm), και απαντάται στην βόρεια Ελλάδα.



5 comments:

  1. Είναι φοβερός αυτός ο συγχρονισμός μιας και αυτές τις μέρες διαβάζω για διάφορα Verbascum. Το φυτό σου είναι πιθανότατα το V. pseudonobile που φύεται στην Βουλγαρία και ΝΑ Ελλάδα. Μοιάζει με το cyllindrocarpum και διαφέρει στα φύλλα του ρόδακα που είναι λιγο πιο πλατιά (5-8cm), στον στύλο του άνθους που είναι 6-7mm (αντί 4-5mm του cyllindrocarpum) και στο ότι η κάψουλα είναι πιο σφαιρική και όχι κυλινδρική.

    ReplyDelete
  2. ΒΑ Ελλάδα ήθελα να γράψω πριν. Και για την κάψουλα του pseudonobile αναφέρεται συγκεκριμένα ως υποσφαιροειδής (subglobose)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Άρη. Είσαι καλό λαγωνικό. Εύγε! Όντως τέλειος ο συγχρονισμός και άμεση η επέμβαση. Νά ΄σαι έτοιμος γιατί έχει κι άλλα παρακάτω.
      (Απορώ πού τις βρίσκεις τέτοιες πληροφορίες!!!)
      Ήδη έχω ενημερώσει τη δημοσίευση. Μπες να τη δεις. Και πάλι ευχαριστώ.

      Delete
    2. Σιγά τη γενναιοδωρία μου... μάλλον μιλάει η "ιδεοληψία" μου για τα φυτά μας αυτή την περίοδο. Λοιπόν ελπίζω να έβγαλες άκρη και να μην είναι το nobile ή το "ασαφές" dingleri. Η αλήθεια είναι πως όσο κοιτάω τα άνθη σκέφτομαι αυτό το "υποκίτρινο" που αναφέρεται για τις τρίχες των ανθήρων για το nobile. Βοήθειά μας γενικά... δύσκολα πολύ τα Verbascum! Να τα χαίρεσαι είναι πολύ ευκολότερο! ...και εκεί είναι η πραγματική γενναιοδωρία, τόσο της φύσης όσο και του μπλογκ σου!

      Delete
    3. Να τα χαιρόμαστε είναι η φύση τους και το μόνο που έχει σημασία. Η διάκριση και αναγνώρισή τους είναι μέρος της ευχαρίστησης.
      Πάντως φαίνεται να είναι αρκετά ακριβής η γνώμη σου ότι πρόκειται για το V. pseudonobile. Το V. dingleri είναι και αυτό υποψήφιο καθότι μικρότερο σε μέγεθος, με μικρότερα άνθη, και με την ίδια χωρική κατανομή. Είναι όμως αρκετά ελλειπής ακόμη η περιγραφή του. V. nobile όμως δεν είναι (τα δείγματα αυτά διαθέτουν και bracteoles).
      Και απόλυτα σίγουροι να μην είμαστε, μόνο έτσι μαθαίνουμε.

      Delete