Sunday, November 04, 2012

Agaricus

Agaricus campestris.


  Agaricus is a large genus of at least 300 species of fleshy, dark gilled mushooms that occur worldwide. Most species are found growing in small groups in fields and grassy areas, mainly in early fall and spring. The caps are mostly white, smooth or scaly, and the dense gills are initially pink or light brown turning dark brown or black in maturity. The majority of Agaricus species are edible and very tasty. The only poisonous species (not deadly) is Agaricus xanthoderma and Agaricus moelleri, which have a toxic smell and an unpleasant taste. Although their stems or caps also turn yellow when touched or bruised, this appears to be very common in this genus, some species even turning reddish or brownish, but still they are edible. This is a genus of mushrooms where one seems to be able to identify the edible species by their familiar fragrant mushroomy smell and nutty taste. Agaricus bisporus (Button mushroom) and Agaricus campestris are the two most commonly cultivated species.

Agaricus campestris, commonly known as the field or meadow mushroom, is a very fragrant white fleshy mushroom, with a thin transient ring and dense gills that turn very dark brown in maturity, and black when dry. It is a very tasty mushroom that is easily preserved dry.
__________________________________________________________________


  Το γένος Agaricus περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη από σαρκώδη μανιτάρια με σκούρα ελάσματα, τα οποία απαντώνται παγκόσμια. Τα περισσότερα είδη φυτρώνουν σε μικρές ομάδες σε αγρούς και χορτολίβαδα, κυρίως αρχές φθινοπώρου και την άνοιξη. Τα καπέλα είναι συνήθως λευκά, λεία ή και φολλιδωτά, ενώ τα πυκνά ελάσματα που είναι αρχικά ρόδινα ή ανοικτό καφέ, και γίνονται σκούρο καφέ ή μαύρα στην ωριμότητα. Η πλειοψηφία των αγαρικών είναι εδώδιμα και νόστιμα μανιτάρια. Τα μόνα είδη που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση είναι τα Agaricus xanthoderma και Agaricus moelleri, τα οποία έχουν άσχημη μυρωδιά και αποκρουστική γεύση. Παρόλο που τα στελέχη τους ή τα καπάκια κιτρινίζουν στο άγγιγμα, αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κοινό σ΄ αυτό το γένος, κάποια μάλιστα είδη αποκτούν κόκκινες ή καφετί αποχρώσεις όταν μολωπιστούν, και παραμένουν εδώδιμα. Πρόκειται μάλλον για ένα γένος μανιταριών όπου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτά που τρώγονται από την γνώριμη και ευχάριστη μυρωδιά μανιταριού που έχουν και την γεύση φουντουκιού. Το Agaricus bisporus και το Agaricus campestris είναι τα δύο πιο συχνά καλλιεργούμενα είδη μανιταριών.

Το Agaricus campestris, κοινώς ασπρομανίταρο, είναι ένα μυρωδάτο σαρκώδες μανιτάρι των αγρών, με ένα λεπτό πρόσκαιρο δαχτυλίδι και πυκνά ελάσματα που γίνονται σκούρα καφέ στην ωριμότητα, και μαύρα όταν αποξηραθεί. Είναι ένα πολύ νόστιμο είδος που εύκολα συντηρείται αποξηραμένο.




 The follwing images are from unidentified agaricus species 
(the first 4 photos are probably Agaricus xanthoderma).

No comments:

Post a Comment