Thursday, July 19, 2012

Salvia fruticosa

Greek Sage, Salvia fruticosa.


  Salvia fruticosa (formerly known as Salvia triloba) is the most important sage found in Greece, and one of the most significant species of Greek vegetation. Commonly known as Greek Sage (due to its widespread use as herbal tea), it is also native to Portugal, Italy and Albania, and forms a small shrub ("fruticosa" means shrubby) with woody stems and very distinct, thick and downy, three-lobed grey-green leaves, and pale lilac flowers. This is an aromatic plant that grows on arid and rocky soils, typically occurring on the islands and southern Greece, and emitting its delicate fragrance in the hot summer air. There is something about this sacred plant that adds a special vibration to the land where it grows.
Common are the green, hairy, fruit-like formations that appear on the new stems, caused by insects (tiny Cynipid gall wasps). Salvia fruticosa is probably the most fragrant sage, and makes the finest, sharp, herbal tea. It is also excellent as a burnt incense.
___________________________________________________________________
    

  Η Salvia fruticosa (πρώην Salvia triloba), η γνωστή Φασκομηλιά, ή Αλιφασκιά, είναι το πιο σημαντικό είδος φασκόμηλου στην Ελλάδα, και ένα από τα κορυφαία εν γένει φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Στο εξωτερικό είναι γνωστό ως ελληνικό φασκόμηλο, καθώς φαίνεται πως από δω διαδόθηκε η χρήση του ως αφέψημα, απαντάται όμως αυτοφυές και στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Αλβανία. Η φασκομηλιά σχηματίζει έναν μικρό θάμνο (fruticosa σημαίνει θαμνώδης) με ξυλλώδεις βλαστούς, και πολύ χαρακτηριστικά, παχειά και χνουδωτά, τρίλοβα φύλλα, και με απαλά ιώδη άνθη. Πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό που φυτρώνει σε άνυδρα και πετρώδη εδάφη, και έχει έντονη παρουσία στα νησιά και την νότια Ελλάδα, διαχέοντας το βαθύ και φίνο άρωμά του στον καυτό αέρα του καλοκαιριού. Είναι κάτι που έχει αυτό το ιερό φυτό, που το κάνει να προσδίδει μια ιδαίτερη δόνηση στον τόπο όπου φυτρώνει.
Συνηθισμένοι είναι οι πράσινοι χνουδωτοί "καρποί" (τα μήλα της φασκο-μηλιάς) που σχηματίζονται στους νέους βλαστούς, οι οποίοι οφείλονται σε τσιμπήματα μιας μικροσκοπικής σφήκας. Η Salvia fruticosa είναι πιθανώς το πιο αρωματικό είδος φασκόμηλου, το οποίο αν και αψύ στη γεύση πίνεται ιδανικά ως αφέψημα. Τα αποξηραμένα φύλλα είναι εξαιρετικά και ως θυμίαμα.



No comments:

Post a Comment